|
Solgar L-Arginina 1000mg 90 TABLETEK
Suplement diety
Zapotrzebowanie na białko przekłada się faktycznie na zapotrzebowanie na poszczególne aminokwasy. Aminokwasy dzielą się na „niezbędne” – muszą być dostarczane z pożywieniem i na „nie niezbędne” – organizm może je wytwarzać sam. L-arginina 1000 mg w postaci wolnej
Preparat zawiera 1000 mg L-argininy w postaci wolnej. L-Arginina należy do grupy składników pokarmowych zwanych aminokwasami. Właśnie z aminokwasów organizm ludzki buduje w procesie przemiany materii wszystkie niezbędne mu białka. Aminokwasy dzielimy na egzogenne (niezbędne), które muszą być dostarczone z pożywienia oraz endogenne (nie niezbędne), które mogą być dostarczane z pożywienia ale również organizm potrafi wytworzyć je sam z innych składników diety. W ciągu ostatnich paru lat dowody z badań naukowych uzasadniają zmianę statusu L-Argininy ze statusu aminokwasu (endogennego) nie niezbędnego, na status warunkowo egzogennego (warunkowo niezbędnego). Uzasadnieniem takiego stanowiska jest niezwykle ważna rola L-argininy w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego w tym w nadciśnieniu, w utrzymaniu sprawności płciowej mężczyzn, czy wreszcie w treningu sportowym. L-Arginina w postaci wolnej nie wymaga trawienia przez organizm i dlatego bezpośrednio wchłaniana jest do krwioobiegu. Dzięki temu jest lekkostrawna, nie obciąża układu trawiennego, a jej działanie rozpoczyna się w ciągu kilku minut.
- DAWKOWANIE1 tabletka dziennie
- OPAKOWANIE90 tabletek
- KURACJA90 dni
1 (jedna) kapsułka zawiera:
Naturalne substancje pomocnicze
- Stabilizator: glicerol roślinny
- Substancje wypełniające: celluloza mikrokrystaliczna
- Substancja przeciwzbrylająca: roślinny stearynian magnezu, dwutlenek krzemu, rośliny kwas stearynowy
Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegan.
Arginina to aminokwas (element cząsteczkowy budujący białko) należący do grupy aminokwasów endogennych, czyli nie niezbędnych. Jednak na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat odkryto wiele bardzo istotnych funkcji argininy w organizmie. Jej rola jest na tyle ważna i niezbędna, iż zachodzi potrzeba bacznego zwracania uwagi na jej poziom w diecie. Obecnie argininę traktuje się jako aminokwas warunkowo niezbędny. Oznacza to konieczność zapewnienia jej odpowiedniego poziomu spożycia, w celu prawidłowego działania wielu istotnych układów i funkcji organizmu. Poniżej zostaną podane informacje o roli tego aminokwasu w funkcjonowaniu organizmu ludzkiego.
SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA, WZROST I NAPRAWA MIĘŚNI
Liczne badania potwierdzają znaczenie L-argininy dla sportowców. Jest ona potrzebna do wytwarzania różnych związków niezbędnych do produkcji energii w mięśniach (np. fosforan kreatyny, fosforan argininy). Arginina pełni istotną rolę w transporcie, magazynowaniu i wydalaniu azotu – jest to niezwykle istotne dla sprawnego metabolizmu mięśni.
UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY
Przy obecności argininy komórki śródbłonka wytwarzają tlenek azotu. Substancja ta sygnalizuje mięśniom gładkim, aby się rozluźniły, co poprawia krążenie. Takie działanie argininy ma szczególne znaczenie w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i zastoinowej niewydolności serca. Badania wykazały, iż dodatkowa suplementacja argininą może normalizować agregację płytek (skłonność do powstawania skrzepów krwi) u osób z wysokim poziomem cholesterolu.
FUNKCJE PŁCIOWE MĘŻCZYZN
Jako prekursor tlenku azotu arginina może ułatwić erekcje prącia i może być użyteczna w przypadku zaburzeń wzwodu. Badania wykazują na zmniejszenie zaburzeń wzwodu dzięki suplementacji argininą u mężczyzn z nieprawidłowym metabolizmem tlenku azotu.
BEZPŁODNOŚĆ MĘŻCZYZN
Arginina jest potrzebna do produkcji nasienia. Okazuje się, że u mężczyzn na diecie ubogiej w argininę zmniejsza się liczba plemników w jednostce objętości nasienia aż o 90%. Badania sugerują, że suplementacja argininą może pomóc w utrzymaniu normalnej ilości plemników w nasieniu i ich ruchliwości.
GOJENIE SIĘ RAN – WSPARCIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO
Badania pokazują, że suplementacja argininy poprawia syntezę kolagenu i przyśpiesza naprawę tkanek po zabiegu chirurgicznym. Arginina wspomaga również funkcje immunologiczne, zmniejszając ryzyko infekcji pooperacyjnych. Jest także warunkowo niezbędna dla pacjentów z ranami po oparzeniach. Badania wykazały również skrócenie czasu pobytu w szpitalach, rzadsze infekcje i poprawę funkcji immunologicznych u pacjentów z oparzeniami po zastosowaniu suplementacji argininy.
OCHRONA WĄTROBY
Arginina przekształca amoniak, który jest główną substancją toksyczną dla wątroby, w mocznik.
MOŻLIWE ZASTOSOWANIE ZWIĘKSZONEGO SPOŻYCIA ARGININY:
- ćwiczenia siłowe i ogólnie odżywianie sportowców
- infekcje
- marskość wątroby
- gojenie się ran i poparzeń, gojenie się ran pooperacyjnych
- bezpłodność (mężczyzn), impotencja
- choroba wieńcowa, nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi)
- choroby sercowo-naczyniowe, słabe krążenie krwi
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- soja,
- wołowina,
- wieprzowina,
- indyk,
- orzechy włoskie,
- sezam,
- orzechy ziemne,
- siemię lniane,
- orzechy laskowe,
- czekolada,
- orzechy nerkowca,
- kasza gryczana,
- orzechy brazylijskie,
- migdały,
- makrela.
SUPLEMENTACJA
Najskuteczniej można uzupełnić argininę, przyjmując ją w formie naturalnej (literka „L-” przed nazwą) i w postaci wolnej. Oznacza to, że będzie ona najlepiej wchłaniać się do krwioobiegu organizmu, bez konieczności trawienia. Typowe dawki to: 500-5000 mg dziennie na czczo lub po około 2 godzinnej przerwie między posiłkami.
Suplementacji argininą nie powinny stosować osoby chore na schizofrenię, kobiety w ciąży lub matki karmiące,ani osoby cierpiące na niewydolność nerek i niewydolność wątroby (stwierdzona niezdolność wątroby do spełniania prawidłowych funkcji metabolitycznych oraz syntezy białek.
|