Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w naszej "Polityce Cookies".

REGULAMIN | KONCESJA | KRS | RACHUNEK BANKOWY
nr pozwolenia na prowadzenie apteki internetowej:
ڌIWIF.KA-8240-165/03/30/05-ZM
Kategoria: » SOLGAR
Solgar Tran dorszowy 100 KAPSUŁEK
Suplement diety.


Witaminy

Odpowiedni poziom witamin pozwala na prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Witaminy w nieustającej synergistycznej pracy zarządzają naszym zdrowiem.




Każda kapsułka zawiera standaryzowany tran z dorsza norweskiego. Nie­spotykana staranność produkcji i standaryzacji sprawiają, że 1 kapsuł­ka dziennie zapewnia odpowiednią dawkę witamin A i D. Postać kap­sułki gwarantuje, iż w okresie zażywania tran nie będzie się utleniał (co ma miejsce w przypadku tranu w płynie), a szklane ciemne opakowa­nie gwarantuje odporność na zmiany temperatury i światło, co wiąże się z zachowaniem 100% pełnej stabilności składników.

  • DAWKOWANIE1 kapsułka dziennie
  • OPAKOWANIE100 kapsułek
  • KURACJA100 dni

Każda kapsułka zawiera:

  • Dorszowy tran norweski407 mg
  • Każda kapsułka jest wystandaryzowana i zawiera:-
  • Witamina A (1250 jm)375 μg
  • Witamina D (135 jm)3,4 μg
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) (12%)49 mg
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) (8%)32 mg

Naturalne substancje pomocnicze

  • Otoczka kapsułki (glicerol, żelatyna)
  • naturalne trójglicerydy

Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera:

cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapa­chowych lub barwiących.









Przed użyciem prosimy zapoznać się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, lub skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać Twojemu zdrowiu a nawet życiu.


Tran

Tran dorszowy stanowi ważne źródło witaminy A i D. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA-12% i DHA-8%). Wszystkie te składniki decydują o właściwościach terapeutycznych tranu dorszowego.

WZROST I ROZWÓJ ORGANIZMU

Tran zawiera witaminę A. Niedobory witaminy A są szczególnie widoczne w nabłonku rogówki oka, układzie oddechowym, przewodzie jelitowym, na skórze, w drogach moczowych i przewodach gruczołów wydzielniczych.

SKÓRA

Witamina A wpływa na wytwarzanie w komórkach mucyny i keratyny. Wykazano w badaniach, że suplementacja tranem dorszowym korzystnie wpływa na różne zaburzenia skóry (np. trądzik, łuszczyca).

OCZY

Witamina A jest potrzebna dla pręcików i czopków siatkówki oka, które odpowiadają odpowiednio za widzenie nocne i dzienne. U osób z niskim poziomem witaminy A często występuje słabsza adaptacja do zmian światła i niedowidzenie. Niedobór tej witaminy powoduje również „stwardnienie” rogówki oka.

KOŚCI

Tran zawiera witaminę D – ważny składnik odżywczy, który ułatwia przyswajanie wapnia z jelit. Dlatego też właściwy poziom tej witaminy jest niezbędny w złożonych procesach homeostazy wapniowej, które utrzymują odpowiedni poziom wapnia w kościach. Między innymi pomaga to w zapobieganiu krzywicy, osteoporozie.

CHOROBY STAWÓW A TRAN DORSZOWY

Kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływają na stany zapalne (reumatoidalne zapalenie stawów), hamując wytwarzanie przez białe krwinki związków zapalnych.

MÓZG I UKŁAD NERWOWY

Tran dorszowy zawiera DHA (niezbędny kwas tłuszczowy z grupy Omega 3), który jest ważnym składnikiem dla mózgu, tkanki nerwowej i komórek siatkówki oka. 
Niedobór DHA u dorosłych może być przyczyną występowania częstych wahań nastroju, stanów depresyjnych. Może też sprzyjać szybszemu wyczerpaniu psychicznemu i umysłowemu oraz zmniejszać odporność na stres.

OKRES ROZWOJU DZIECI I MŁODZIEŻY

Odpowiednia podaż DHA w diecie sprzyja prawidłowemu rozwojowi mózgu i układu nerwowego u niemowląt, małych dzieci i młodzieży.

BÓLE MIESIĄCZKOWE

Badania nad dorastającymi dziewczętami, które miały skłonności do skurczów z powodu dużego stężenia hormonów wykazały, że te, które zażywały tran dorszowy potrzebowały mniej środków przeciwbólowych, niż ich koleżanki, które go nie zażywały.

TRAN – ŹRÓDŁO WITAMINY D

Niedobór witaminy D wiąże się z poważnym ryzykiem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów i chorób autoagresyjnych, jak na przykład stwardnienie rozsiane. Jest również szkodliwy dla rozwijających się płodów i powoduje krzywicę u dzieci. Naukowców zarówno w USA jak i Europie w coraz większym stopniu niepokoją niedobory witaminy D, które uważa się za przyczynę ponownego wzrostu zachorowań na krzywicę.

Inne objawy związane z jej niedoborem to:

  • ból w kościach,
  • tężyczka (tj. sztywność lub zdrętwienie mięśni, kurcze, uczucie drętwienia),
  • pieczenie w ustach i/lub gardle,
  • biegunki,
  • napięcie nerwowe.

SUPLEMENTACJA

Najlepiej suplementować tran w postaci standaryzowanych kapsułek, gdyż nie mają one przykrego zapachu tranu i tran w nich nie jest podatny na utlenianie. Najlepszym źródłem tranu jest dorsz norweski. Tran z niego zawiera najwięcej witamin A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Minimalna porcja dzienna powinna dostarczać 375 μg (1250 j.m.) witaminy A (47% DZS*), 3,4 μg (135j.m.) witaminy D (68% DZS*) oraz 49 mg (12%) kwasu eikozapentaenowego EPA i 32 mg (8%) kwasu dokozaheksaenowego DHA. 
Tran powinien być przyjmowany minimum przez 3 miesiące. 
Ze względu na bardzo wysoki poziom witaminy A i D, tranu nie powinny bez konsultacji z lekarzem przyjmować kobiety w ciąży lub planujące ciążę.




Cena brutto: 44.44 zł
« powrót