|
Solgar Tran dorszowy 100 KAPSUŁEK
Suplement diety.
Odpowiedni poziom witamin pozwala na prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Witaminy w nieustającej synergistycznej pracy zarządzają naszym zdrowiem.
Każda kapsułka zawiera standaryzowany tran z dorsza norweskiego. Niespotykana staranność produkcji i standaryzacji sprawiają, że 1 kapsułka dziennie zapewnia odpowiednią dawkę witamin A i D. Postać kapsułki gwarantuje, iż w okresie zażywania tran nie będzie się utleniał (co ma miejsce w przypadku tranu w płynie), a szklane ciemne opakowanie gwarantuje odporność na zmiany temperatury i światło, co wiąże się z zachowaniem 100% pełnej stabilności składników.
- DAWKOWANIE1 kapsułka dziennie
- OPAKOWANIE100 kapsułek
- KURACJA100 dni
Każda kapsułka zawiera:
- Dorszowy tran norweski407 mg
- Każda kapsułka jest wystandaryzowana i zawiera:-
- Witamina A (1250 jm)375 μg
- Witamina D (135 jm)3,4 μg
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) (12%)49 mg
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) (8%)32 mg
Naturalne substancje pomocnicze
- Otoczka kapsułki (glicerol, żelatyna)
- naturalne trójglicerydy
Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Przed użyciem prosimy zapoznać się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, lub skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać Twojemu zdrowiu a nawet życiu.
Tran
Tran dorszowy stanowi ważne źródło witaminy A i D. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA-12% i DHA-8%). Wszystkie te składniki decydują o właściwościach terapeutycznych tranu dorszowego.
WZROST I ROZWÓJ ORGANIZMU
Tran zawiera witaminę A. Niedobory witaminy A są szczególnie widoczne w nabłonku rogówki oka, układzie oddechowym, przewodzie jelitowym, na skórze, w drogach moczowych i przewodach gruczołów wydzielniczych.
SKÓRA
Witamina A wpływa na wytwarzanie w komórkach mucyny i keratyny. Wykazano w badaniach, że suplementacja tranem dorszowym korzystnie wpływa na różne zaburzenia skóry (np. trądzik, łuszczyca).
OCZY
Witamina A jest potrzebna dla pręcików i czopków siatkówki oka, które odpowiadają odpowiednio za widzenie nocne i dzienne. U osób z niskim poziomem witaminy A często występuje słabsza adaptacja do zmian światła i niedowidzenie. Niedobór tej witaminy powoduje również „stwardnienie” rogówki oka.
KOŚCI
Tran zawiera witaminę D – ważny składnik odżywczy, który ułatwia przyswajanie wapnia z jelit. Dlatego też właściwy poziom tej witaminy jest niezbędny w złożonych procesach homeostazy wapniowej, które utrzymują odpowiedni poziom wapnia w kościach. Między innymi pomaga to w zapobieganiu krzywicy, osteoporozie.
CHOROBY STAWÓW A TRAN DORSZOWY
Kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływają na stany zapalne (reumatoidalne zapalenie stawów), hamując wytwarzanie przez białe krwinki związków zapalnych.
MÓZG I UKŁAD NERWOWY
Tran dorszowy zawiera DHA (niezbędny kwas tłuszczowy z grupy Omega 3), który jest ważnym składnikiem dla mózgu, tkanki nerwowej i komórek siatkówki oka. Niedobór DHA u dorosłych może być przyczyną występowania częstych wahań nastroju, stanów depresyjnych. Może też sprzyjać szybszemu wyczerpaniu psychicznemu i umysłowemu oraz zmniejszać odporność na stres.
OKRES ROZWOJU DZIECI I MŁODZIEŻY
Odpowiednia podaż DHA w diecie sprzyja prawidłowemu rozwojowi mózgu i układu nerwowego u niemowląt, małych dzieci i młodzieży.
BÓLE MIESIĄCZKOWE
Badania nad dorastającymi dziewczętami, które miały skłonności do skurczów z powodu dużego stężenia hormonów wykazały, że te, które zażywały tran dorszowy potrzebowały mniej środków przeciwbólowych, niż ich koleżanki, które go nie zażywały.
TRAN – ŹRÓDŁO WITAMINY D
Niedobór witaminy D wiąże się z poważnym ryzykiem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów i chorób autoagresyjnych, jak na przykład stwardnienie rozsiane. Jest również szkodliwy dla rozwijających się płodów i powoduje krzywicę u dzieci. Naukowców zarówno w USA jak i Europie w coraz większym stopniu niepokoją niedobory witaminy D, które uważa się za przyczynę ponownego wzrostu zachorowań na krzywicę.
Inne objawy związane z jej niedoborem to:
- ból w kościach,
- tężyczka (tj. sztywność lub zdrętwienie mięśni, kurcze, uczucie drętwienia),
- pieczenie w ustach i/lub gardle,
- biegunki,
- napięcie nerwowe.
SUPLEMENTACJA
Najlepiej suplementować tran w postaci standaryzowanych kapsułek, gdyż nie mają one przykrego zapachu tranu i tran w nich nie jest podatny na utlenianie. Najlepszym źródłem tranu jest dorsz norweski. Tran z niego zawiera najwięcej witamin A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Minimalna porcja dzienna powinna dostarczać 375 μg (1250 j.m.) witaminy A (47% DZS*), 3,4 μg (135j.m.) witaminy D (68% DZS*) oraz 49 mg (12%) kwasu eikozapentaenowego EPA i 32 mg (8%) kwasu dokozaheksaenowego DHA. Tran powinien być przyjmowany minimum przez 3 miesiące. Ze względu na bardzo wysoki poziom witaminy A i D, tranu nie powinny bez konsultacji z lekarzem przyjmować kobiety w ciąży lub planujące ciążę.
|