|
Solgar Witamina C 500mg o smaku żurawinowo-malinowym 90 TABLETEK DO SSANIA
Suplement diety
Odpowiedni poziom witamin pozwala na prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Witaminy w nieustającej synergistycznej pracy zarządzają naszym zdrowiem.
Preparat jest bardzo smacznym źródłem odpowiedniej dawki witaminy C. Obecność aceroli i dzikiej róży stwarza bardzo dobre warunki do uzupełniania wielu cennych składników (flawonoidów), które pomagają w utrzymaniu przez dłuższy czas wysokiego poziomu witaminy C w komórkach. Działają również samodzielnie podnosząc znacznie efekt działania preparatu.
- DAWKOWANIE1 pastylka dziennie
- OPAKOWANIE90 pastylek
- KURACJA90 dni
Każda pastylka zawiera:
- Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia)500 mg
- Acerola ( sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1))10 mg
- Dzika róża sproszkowana (4 mg)owoce
Naturalne substancje pomocnicze
- Fruktoza
- Sacharoza
- Stabilizator: karagen
- Naturalny aromat pomarańczowy
- Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, ksylitol
- Substancje przeciwzbrylające: roślinny stearynian magnezu, dwutlenek krzemu, roślinny kwas stearynowy
- Substancja do stosowania na powierzchnię: guma ksantanowa
- Barwnik: sproszkowane Annatto
Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegan.
Przed użyciem prosimy zapoznać się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, lub skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać Twojemu zdrowiu a nawet życiu.
Witamina C
MOŻLIWE ZASTOSOWANIA
- antyutleniacz,
- choroby sercowo-naczyniowe (miażdżyca, wysokie ciśnienie krwi, etc.),
- choroby naczyń obwodowych,
- infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybiczne (przeziębienia, grypa, opryszczka, drożdżyca, etc.),
- wspomaganie układu odpornościowego,
- reakcje alergiczne (wypryski, astma, katar sienny, pokrzywka, etc.),
- ochrona komórkowa,
- zwyrodnieniowe choroby oczu (katarakta, zwyrodnienie plamki, retinopatia cukrzycowa),
- detoksykacja,
- gojenie ran,
- wrzody skórne,
- poprawa stanu skóry,
- zapalenie stawów,
- stan kości,
- wrzody układu trawiennego,
- stany przedrzucawkowe,
- stres,
- choroby dziąseł,
- bezpłodność mężczyzn,
- toczeń rumieniowaty.
NIEZBĘDNY KOFAKTOR
Witamina C jest potrzebna do produkcji wielu niezbędnych związków w organizmie, w tym kolagenu, różnych enzymów i hormonów nadnerczy (co tłumaczy jej wpływ na stres). Jest potrzebna w metabolizmie aminokwasów, neuroprzekaźników (przekaźników chemicznych mózgu), cholesterolu, kwasu foliowego i żelaza.
ANTYOKSYDANT / ZMIATACZ WOLNYCH RODNIKÓW
Witamina C, która jest podstawowym antyoksydantem organizmu, neutralizuje niszczycielskie wolne rodniki takie jak rodniki hydroksylowe (uważane za najsilniejsze oksydanty wpływające na organizm) i ponadtlenkowe (uszkadzające lipidy). Witamina C przekształca utlenioną witaminę E ponownie w jej postać aktywną. Suplementacja znacząco podnosi poziom silnego antyutleniacza glutationu (GSH).
UKŁAD IMMUNOLOGICZNY
Wykazano, że suplementacja witaminą C usprawnia funkcjonowanie białych krwinek oraz wytwarzanie i reakcje przeciwciał. W czasie infekcji ich poziom ulega znacznemu obniżeniu. Przyjmowanie witaminy C łagodzi objawy przeziębienia i skraca ich czas trwania. Oprócz bezpośredniego oddziaływania na układ odpornościowy organizmu, witamina C antagonizuje wirusy oraz zwiększanie stabilności tkanki łącznej, poprzez którą wirus musi się przedostać. Ogólnie mówiąc wirusy nie mogą przetrwać w środowisku bogatym w witaminę C. Te cechy tej witaminy tłumaczą jej popularność w zwalczaniu infekcji i rozwoju anormalnych komórek.
OCHRONA KOMÓREK
Spożycie witaminy C w dużych ilościach wiąże się z rzadszymi przypadkami powstania anormalnych komórek i uszkodzeń komórek w różnych obszarach organizmu.
OCHRONA PRZED TOKSYNAMI
Witamina C wspomaga detoksykację i/lub neutralizację wielu szkodliwych substancji. Na przykład ten składnik odżywczy utrzymuje niektóre metale ciężkie w roztworze, ułatwiając ich wydalanie z moczem. Ponadto witamina C hamuje przemianę azotanów i azotynów (występujących w dymie papierosowym, zanieczyszczonym powietrzu oraz przetworzonych produktach mięsnych) do uszkadzających komórki nitrozoamin oraz (z innymi antyutleniaczami) pomaga neutralizować szkodliwy wpływ niektórych pestycydów i tlenku węgla (ze spalin samochodowych, wyziewów przemysłowych i dymu papierosowego).
OCHRONA OCZU
Tkanka oczu jest bardzo wrażliwa na wolne rodniki i utlenianie, powodując powikłania takie jak katarakta lub zwyrodnienie plamki. Wiele badań potwierdza korzystne działanie witaminy C w leczeniu katarakty. Witamina C może także chronić przed uszkodzeniem oka wskutek cukrzycy. Uważa się, że aby podnieść poziom witaminy C w soczewce oka niezbędna jest dzienna dawka co najmniej 1000 mg.
TKANKA ŁĄCZNA
Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu w dobrym stanie wszystkich tkanek łącznych organizmu (tj. w skórze, naczyniach krwionośnych, stawach, przewodach trawiennym i oddechowym i oczach) – przede wszystkim ze względu na jej rolę w syntezie kolagenu, zmiataniu wolnych rodników, detoksykacji, odporności i hamowaniu procesów zapalnych. Stwierdzono, że suplementacja witaminą C po operacjach przyśpiesza powrót do zdrowia, dzięki szybszemu gojeniu się tkanek i zmniejszaniu infekcji.
ŚRODEK ANTYALERGICZNY
Zdolność witaminy C do obniżania poziomu histaminy (zapalnej substancji chemicznej związanej z wieloma objawami alergicznymi) sprawia, że jest ona pomocna w zapobieganiu i leczeniu schorzeń alergicznych takich jak katar sienny, astma, wypryski, pokrzywka, etc.
POWSZECHNE ŹRÓDŁA POKARMOWE
- papryka,
- brokuły,
- porzeczki,
- brukselka,
- owoce cytrusowe,
- truskawki,
- zielone warzywa.
SUPLEMENTACJA
Największe korzyści przynosi suplementacja naturalnej witaminy C. Ważne jest, aby występowała wraz z naturalnie przy niej obecnymi bioflawonoidami, rutyną i hesperydyną lub w obecności dzikiej róży. Warunki te są niezbędne do zapewnienia optymalnej przyswajalności i długotrwale wysokiego poziomu witaminy C w komórkach. Dzienna skuteczna porcja suplementacyjna to minimum 300 mg do 1000 mg.
|