To trzeci z kolej najliczniej występujący aminokwas we krwi i mózgu. Jest ona neuroprzekaźnikiem inhibitorowym i działa jako prekursor aminokwasu GABA (Gamma Amino Butyric Acid – kwas gamma-aminomasłowy).
Wywiera istotny wpływ na ból, stres, odczucie niepokoju i depresje oraz choroby wywołane przez stres.
Glutamina pomaga organizmowi pozbyć się zbędnego amoniaku - produktu ubocznego rozkładu białek.
Wspomaga także rozwój mięśni w przypadku, gdy choroba powoduje wyniszczenie mięśni, do czego dochodzi czasami po wysokiej gorączce, długotrwałym stresie.
Zapewnia mózgowi istotne źródła paliwa w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi.
Glutamina jest najważniejszym składnikiem odżywczym przewodu jelitowego. W czasie choroby organizm wykorzystuje glutaminę do naprawy tkanki w nerkach, jelitach i wątrobie. Glutamina także wspiera rozwój trzustki.
Obecnie częściej mamy do czynienia z syndromem „nieszczelnych jelit” ze względu na stosowanie leków przeciwzapalnych. To powoduje, że jelita stają sie bardziej przepuszczalne, co pozwala przeniknąć do obiegu substancjom i pokarmom, które w normalnych warunkach są blokowane. Mogą powstawać alergie pokarmowe, które powodują przykre doznania somatyczne i ból. Natomiast glutamina pomaga jelitom zagoić się i zmniejsza ich przepuszczalność.
Glutamina pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Pomaga oczyścić organizm ze zbędnych substancji przez nerki i wątrobę.
Osoby mające w perspektywie operację chirurgiczną powinny przyjmować glutaminę przed i po operacji.