|
Solgar DLPA 500mg 50 KAPSUŁEK
Suplement diety
-Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu i poprawy samopoczucia.
-Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.
-Nie zawiera cukrów, skrobi i soli.
Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański
Suplement diety DLPA to mieszanina aminokwasów D i L-fenyloalaniny w wolnej formie.
Spożywanie DLPA w tej formie sprzyja optymalnemu wchłanianiu i przyswajaniu.
DLPA posiada zdolność zmniejszania aktywności enkefalinazy (enzymu rozkładającego enkafaliny, czyli związki odpowiadające za tłumienie uczucia bólu)3. Dedykowany osobom, które potrzebują wsparcia pracy mózgu1 i poprawy samopoczucia2 oraz pragną zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.
Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie z sokiem lub wodą, między posiłkami lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i osób z wysokim ciśnieniem krwi. Osoby chore lub przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJA ALERGICZNA
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukrów, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
• DL-fenyloalanina w wolnej formie – 500 mg
w tym:
• D-fenyloalanina – 250 mg
• L-fenyloalanina – 250 mg
Składniki
fenyloalanina, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: hydroksypropyloceluloza.
BADANIA NAUKOWE
• Fenyloalanina hamuje działanie enkefalinaz1 – enzymów rozkładających enkefaliny. Enkefaliny to związki odpowiedzialne za przekazywanie i integrację informacji związanych z bólem.
• Spośród dwóch form fenyloalaniny tylko L-fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem – białka zawierają tylko tą formę fenyloalaniny 2. Dane dotyczące ludzi sugerują, że około jedna trzecia
porcji 25mg/kg D-fenyloaniny jest przekształcana w L-fenyloalaninę3.
• L-fenyloalanina jest metabolizowana do ważnego aminokwasu – tyrozyny4. Metabolitem tyrozyny jest dopamina, która odpowiada za nastrój, odczuwanie przyjemności, euforii, zadowolenia5. Pełni również rolę w produkcji hormonu prolaktyny6 i metabolizmie tyroksyny – hormonu tarczycy, którego zadaniem jest m.in. pobudzenie hormonu wzrostu7.
• L-fenyloalanina sprawdzi się w momentach gdy nasz mózg musi pracować nieco intensywniej przy obciążeniu lub wyczerpaniu. Zewnątrzkomórkowe stężenie fenyloalaniny wpływa na pracę mózgu, ponieważ w przypadku niedoboru fenyloalaniny występuje zmniejszona synteza dopaminy8.
• Z fenyloalaniny metabolizowana jest również fenyloetyloamina (PEA)9, która jest odpowiedzialna m.in. za poprawę nastroju oraz samopoczucia.
Bibliografia:
1. Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.
2. J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN, Warszawa, 2007.
3. Clin. Chim. Acta 1983; 128(2-3):181-198.
4. T. Komoda, T. Matsunaga, Biochemistry for Medicinal Professionals,
Academic Press, 2015.
5. L. Ellis, D. P. Farrington, A. W. Hoskin, Handbook of Crime Correlates
(Second Edition), Academic Press, 2019.
6. Endocrime Rev. 2001; 22(6):724-763.
7. D. J. Ortner, Identification of Pathological Conditions in Human Skeletal
Remains (Second Edition), Academic Press, 2003.
8. Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
9. G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and
Adolescents, Academic Press, 2010.
|